offentlig tandvård

För den som vill tjuvläsa mitt tal för i morgon!

Offentlig tandvård på Åland

Inledning

Kan ni göra så här (visar tänderna)?

Vad roligt att se att församlingen har så fina friska tänder!

 

Vet ni vad det beror på?

 

Jo, för att i Sverige har ni offentlig tandvård för alla. Alla ni har möjlighet att gå till både offentlig och privat tandvård. Det är bara att välja och vraka!

 

På Åland är det tyvärr inte så.

 

Den offentliga tandvården på Åland är bara för barn och ungdomar upp till 26 år samt för patientgrupper som är prioriterade av medicinska och sociala skäl. Till exempel gravida.

 

Tandvård för den vuxna befolkningen ges hos privata aktörer, och besöken ersätts till viss del genom vår motsvarighet till Sjukförsäkringskassan, FPA.

 

Tesen

Jag menar att offentlig tandvård är en rättighet för alla. Tänderna måste få vara en del av kroppen.

 

Argument 1

Mitt första argument är att svaga grupper väljer att inte gå till tandläkaren på grund av att de ej har råd.

 

Forskning visar att:

”Ensamstående med hemmavarande barn, låginkomsttagare, lågutbildade, pensionärer, långtidssjukskrivna och arbetssökande har alla sämre tandhälsa än den övriga befolkningen. Sämst tandhälsa har gruppen långtidssjukskrivna där endast 30 procent uppger att den är mycket god eller ganska god.”

 

Vilket bara bevisar att det är en samhällsfråga.

 

Argument 2

Mitt andra argument är att vår tandhälsa blir allt bättre och därmed kommer vi ha tänder betydligt längre, detta gör att behovet av tandvård kommer att öka.

 

Den så kallade ”tandvårdsparadoxen”. Dessutom lever vi längre och andelen äldre blir fler. Därför är det viktigt att vi som samhälle tar ansvar för denna utveckling, det ska inte få bli en kassako för den privata sektorn.

Motargument

Svagheter i dagens system på Åland nämns i en rapport från Landskapsregeringen att är att den offentliga tandvården inte är dimensionerad att fylla hela befolkningens behov. Men det är just detta som vi ska få bukt med, det är det man både på riks och svenskt håll löst genom en ökad offentligtandvård.

 

Det måste få kosta.

Vad är kostnaderna för att inte ge en bra offentlig tandvård?

 

Ålänningarnas munhälsa kommer allt halka efter internationellt, och servicen ligger redan under våra angränsande länders.

 

Argument 3

Tänderna är en del av kroppen

 

Idag ingår tandvården inte i landskapsregeringens beslut om vårdgaranti. I riket, det vill säga i Finland gör den det.

 

Detta gör att ålänningarna har mycket högre ersättningsgrad av den offentliga ersättningen som sjukförsäkringen erbjuder.

 

Skulle vi i stället utnyttja den offentliga tandvården skulle de extra pengar som ej används för ersättningar kunna gå till utbyggnaden av tandvården i stället.

 

Slutkläm

Med detta vill jag ha sagt att det alla i det åländska samhället ska kunna stå på egna ben och inte behöva ha tandsten.

Politik | | 2 kommentarer |
Upp