STHLM Trädgård 2015

I lördags var jag och min kära moster till Kista och mässan STHLM Trädgård. Mässan ersätter den som tidigare hette Rum & Trädgård (som jag var på 2013, kika på det här och här, och vad jag shoppade den gången). Moster kom från Åland med bussresa, och jag hoppade på pendeltåget i Uppsala.
 
Mässan då, ja, lite av en besvikelse faktiskt. Det hade kanske varit annorlunda om jag skulle ha en trädgård eller en balkong att inreda för sommaren. Men nu står jag utan i år, och då är man ju mer intresserad av inspiration. Typ visningsträdgårdar, planteringar och balkonger. Detta var det dock väldigt knapert med. Dessutom fanns det knappt några frön att köpa, vilket min moster tyckte var tråkigt.
 
Men vi knatade runt och kikade på plantor, lite kläder, trädgårdsböcker.. Vi lyssnade på lite föredrag och käkade lunch. Jag hittade tillslut en orkidéförsäljare, och kände mig lite lättare till mods efter att jag shoppat en ny orkidé, den första nya på väldigt länge faktisk (jag har haft köpstopp, men nu när jag bor ensam igen så kan jag proppa fönsterbrädan full bäst jag vill).
 
Här är några bilder från mässan iaf. och bilder på mina inköp.
 


En riktigt fin, vårig plantering med bland annat nått gräs, förgätmigej och violer.



Marockanska lyktor i växthuset, why not?!



Tanten i mig var klart sugen på en pelargon, men jag kände att jag inte har nånstans att ha den och att jag var lite snål. Pelargonerna är verkligen trendiga just nu.



Man kan slänga in sina engelska lädersoffor och persiska mattan i växthuset för att skapa lite lyxig stämning. Jag saknar bara trädgården, växthuset, sofforna och mattan. Men i bakgrunden står ett olivträd - och det har jag iaf!



Här är den enda balkonginspirationen som fanns. Och för min del kändes det lite knapert med växter.. Men lite skojiga idéer som man kan använda sig av iaf.



Arbetshörna (eller coctail lounge kanske).
 


Fint med ram runt en kruka.
 


Jag gillar även konceptet med att använda gamla konservburkar som krukor. Det känns rustikt och lite medelhav. I mina gömmor finns ett påbörjat projekt åt detta håll. Jag nappade nämligen en stor olivoljedunk i metall från jobbet i somras, så när jag har en balkong/trädgård nästa gång så ska jag dra igång odlingen i den.



Vackra saker på ett bord. Man vill ju liksom ha allt för att kunna återskapa känslan. Köper man bara exempelvis lyktan, så blir det aldrig riktigt lika bra tycker jag.



En liten vy över mässgolvet.
 


Här är moster som shoppar loss. Tror hon köpte en planta ramslök här och kanske dragon. Själv var jag sugen på en planta amerikanskt blåbär.. Folk ger dem så lite kred, säger att de är vattniga osv. Men jag gillar dem, man måste bara se dem som ett annat bär än våra blåbär. Inte jämföra dem, utan snarare tänka att de amerikanska blåbären är som vindruvor: söta och saftiga.



Det här var det jag kom hem med: omplanteringsmaterial till orkidéerna (vitmossa, bark och näring), orkidén och två pinnar till att göra egna kakfat. Har kikat på såna där kakfatsställningar flera gånger, men aldrig köpt. Men nu slog jag till.. Tror dock att det blir ett projekt för sommaren kanske.



Tittut



Orkidéen är en Masdevallia hybrid. Min första Masdevallia, tror jag faktiskt.



Jag har bara en orange orkidé sedan tidigare, så denna är ett kul tillskott.

 
 
 
Ett litet kitt med bark, vitmossa och orkidénäring. Dags att skämma bort mina hårt hållna stackare.
 

Kakfatsställning. Dags att hitta fina fat!
Blommor & Trädgård, Inredning, Orkidéer, Shopping | | Kommentera |
Upp